Husmögel – kanske inte så ofarligt som man tidigare trott
De flesta lite äldre trähus, och även nyare, har något form av problem med husmögel, mögel i hus. Väldigt få hus är helt fria. Små mängder utgör ingen direkt fara för oss, men det är de små mängderna som växer till sig och blir stora mängder, och det är de stora mängderna som är farliga. Man ska inte acceptera att det finns synligt mögel inne eller att det finns en tillstymmelse till lukt av mögel.
Det bästa är att förebygga genom att behandla med Tvärstopp och hålla fukten i shack.
Det finns en rad problem som är förhållandevis relaterade till varandra och som i lekmannaspråk sammanfattas som ’sjuka hus’. Bland de ’sjukdomar’ som ett trähus kan drabbas av återfinns angrepp av alger, lavar, mossa, mögel och hussvamp. Det som är farligast ur en hälsosynpunkt är möglet.
Mögel ger upphov till dålig lukt, lukten är lite stickande och luktar lite som en väska med träningskläder som inte packats ur på ett par dagar, det vill säga inte särskilt trevligt. Mögel kan ge upphov till allergier och astma, ögon- och husproblem, nervproblem, överkänslighet och till och med cancer. Enligt studier från två stora amerikanska universitet så kan extremt höga nivåer av mögel ge upphov till ”skador och funktionsrubbningar av organ och system”.
Enligt dessa forskare så finns en korrelation mellan exponering för mögelgiftet mykotoxiner och okontrollerade blödningar. Som ett resultat kan det för vuxna innebära att man med frekvens börja blöda näsblod utan vidare. För spädbarn, som är långt mycket mer känsliga, så kan det istället handla om lungblödningar och det hävdas att det till och med förekommit dödsfall till följd av mykotoxiner.
Om man har problem med husmögel inomhus så bör man snarast göra en mögelsanering. Det första som bör göras är att leta upp alla mögelangrepp som finns i huset. Det enklaste sättet att hitta alla punkter är att hyra in en fackman med en så kallad mögelhund som söker igenom hela fastigheten. Hunden har så pass känsligt luktsinne att den känner och hittar alla angrepp som finns.
Nästa steg är att avgöra hur allvarligt angreppet är i praktiken och således kunna avgöra vad som behöver göras för att bekämpa det. I lindrigare fall och om det är i ett avskilt utrymme som har stor potential för att utsättas, typ källare, badrum eller vind, och om det kan relateras till fukt, så brukar det fungera att bara ställa in en luftavfuktare i utrymmet som sänker luftfuktigheten. Man kan även använda en så kallad fotokatalysator som helt enkelt suger in luften i apparaten och strålar den med UVC.
Men om problemet är värre och har spritt sig till andra utrymmen utöver de ovan nämnda måste man ta in experter som till exempel Anticimex så de får göra en fullgod mögelsanering. Detta kan betyda att de kommer öppna upp väggar och tak om dessa är angripna och dessutom används ofta vad som kallas en fogger, eller rökmaskin, som kommer åt i alla skrymslen och hörn i ett hus. Rökmaskinen använder en saneringsvätska avsedd för just borttagning av husmögel som förångas och pressas med övertryck in i alla skrymslen och vrår för att få bort problemet med mögel.