Hussvamp – åtgärder som man kan göra
Om man får problem med äkta hussvamp så är snabba hussvamp åtgärder nyckeln för att problemet inte ska förvärras. Hussvampen ligger oftast latent i trästrukturen och väntar på rätt förutsättning för att bryta ut. Problemet med hussvampen är att man många gånger inte märker den förrän det är för sent. Den har som karakteristika att den äter igenom träet och lämnar det med uttorkade små kuber som faller sönder när man rör dem. De här så kuberna syns dock inte förrän man som sagt rör dem.
Hussvampen kan även sprida sig väldigt snabbt från ett ställe till ett annat. Forskning visar att hussvamp kan växa upp till 20 centimeter i månaden vilket gör att ett omfattande angrepp kan uppstå på bara några få månader. Det viktigaste som hussvamp kräver för att växa är rätt fuktighetsnivåer; en relativ luftfuktighet på över 85% brukar generellt möjliggöra för hussvampen att ta fart i sitt växande, annars så ligger den bara kvar och väntar. Hussvampen burkar även kallas för ”den gråtande” svampen då det ser ut som den gråter, men till skillnad vad många menar att hussvampen klarar att ansamla tillräckligt mycket fukt för att kunna växa är detta falskt, hussvampen behöver visst en extern källa för fukt.
Vad kan man göra mot hussvamp?
Fukt är som sagt nyckel för att hussvampen ska växa precis som för alger, mögel, mossa, lavar och andra typer av påväxt. Det är därför hussvampen oftast växer i utrymmen med dålig dränering som till exempel badrum, källare och andra ytor med blottad betong.
1. Se först och främst till att bestämma vilken typ av svamp det handlar om, många andra angrepp kan vara mindre farliga och det är viktigt att veta exakt vilket det handlar om.
2. Övergå sedan till att leta upp fuktkällan, härifrån så kan du avgöra skadans omfattning och typ hundraprocentigt. Var beredd på att ett angrepp från hussvamp är väldigt likt ett isberg; du ser knappt någonting på ytan. Men när du börjar riva var försiktig, många gånger går det att rädda mycket material om man är försiktig. Tänk på att vanliga mögelhundar oftast INTE hittar hussvampangrepp.
3. Avled all fukt, det vill säga, installera ventilation, bygg om, etc.; vad som krävs för att fukten inte ska återkomma. Svampen klarar sig inte utan fukt och kommer då att åter gå ”i dvala”.
4. Se till att torka ut allt angripet och omgivande trä till en relativ luftfuktighet på under 85% så att spridningen avbryts.
5. Byt ut det virke som är ingripet då det kan påverka säkerheten i konstruktionen. Det är inte nödvändigt att byta ut även friskt virke, så slösa inte pengar på det. Vad som dock är värt att investera i är ett stort bål med det borttagna materialet så att hussvampen för en gångs skull bränns upp.
6. Efter att allt är färdigt bör man kontrollera om saneringen varit framgångsrik. Det gör man lättast med hjälp av en hydrometer som mäter den relativa fuktighetshalten i luften. Mät på ett flertal ställen för att på så sätt kunna avgöra om dina hussvamp åtgärder har fungerat!
Ännu smartare är att skydda sitt hus mot hussvamp med mera innan någonting händer. Först och främst en försäkring hos Anticimex, därefter behandlar man utsatta ytor i källare och vind med Tvärstopp (finns billigt o fraktfritt på all-fraktfritt.com), sedan håller man bara koll.