Fukt, betong, mögel – en dålig kombination
Fukt, betong och mögel är en kombination som inte bordar gott i ett hus. Många är problemen som kan uppstå. Egentligen är det ingen kombination utan snarare ett flödesschema: fukt och betong tillsammans kan ge upphov till mögel som inte är att leka med. Om man får problem med mögel så måste man snarast göra en sanering av detta för att undvika att behöva renovera hela eller delar av sitt hus. Det bästa är att förebygga med kunskap, Tvärstopp och fuktbekämpning.
Hur börjar mögel växa?
Mögel föredrar mörka och fuktiga miljöer, det är därför som mögel börjar växa på saker i kylskåpet; bröd, ost, och kanske till och med andra saker. När det gäller hus så översätts detta till diverse utrymmen med dålig eller potentiellt dålig dränering, till exempel i källare, badrum, i vid grunden och andra ytor av betong som har dålig dränering. De flesta hus har ett par punkter där dräneringen är sämre, eller precis så bra som den behöver vara under normala förhållanden. Problemen uppstår under vår och höst då vind och nederbörd under perioder kan vara högre än normalt vilket gör att dessa riskzoner når en punkt där husets egen förmåga att avlägsna fukten helt enkelt inte är tillräcklig.
Vad som händer när det regnar och blåser är att fukt tränger in i huset, men så snart det är över så börjar det torka upp igen och de utrymmen som är mest utsatta för fukt; betong till exempel, blir återigen torra. Under vår och höst så brukar det regna och blåsa, för det första, mycket mer, och för det andra, under mycket längre sammanhängande tid och dessutom utan att det hinner torka upp. Resultatet blir att riskzonerna kommer att vara under konstant fukt och det är här som mögel och hussvamp trivs.
Man kan känna igen mögel bland annat genom att det ger upphov till dålig lukt. Har man någonsin varit i ett omklädningsrum för fotbolls- eller ishockeyspelare så känner man en nästan stickande lukt där; det är mögel i sin definition. Även städskrubbar i offentliga inrättningar luktar oftast som mögel.
Vad gör man när man fått ett mögelangrepp?
Nyckelordet är mögelsanering. Så snart man misstänker att man har problem med mögel bör man ta in en expertfirma för att avgöra hur allvarligt problemet är, det bästa är att ta en mögelhund som helt enkelt luktar sig till var du har problem. Är angreppet lättare så kan man oftast med enklare metoder bekämpa det, oftast brukar det räcka med att man ställer in en fuktavlägsnare som man låter stå på ett par timmar per dygn för att få bort fukten som i sin tur ger upphov till problemet.
Är det däremot allvarligare så finns det olika kemikalier som man kan behandla möglet med. Det rekommenderas starkt att använda sig av experter då man oftast behöver använda skyddsutrustning och det krävs förkunskaper för att använda sig av kemikalierna.
För att avsluta rekommenderar vi starkt att du antingen inhandlar en fuktavlägsnare som står på permanent eller att du överväger att bygga om ventilationen om du märker att du har återkommande problem med mögel i de utrymmen där du har problem med fukt; betong, källare och grund.