Enkel fasadtvätt
Fasader med eller utan påväxt bör sprutas med Fulstopp. Ev påväxt eller groende påväxt är död på djupet inom 24 timmar. Sedan håller sig påväxten borta i åratal. En ny fasad bör spritas med Tvärstopp, som ger ett ännu längre skydd.
Nu till enkel fasadtvätt.
Om man äger ett hus eller en byggnad så måste man förr eller senare genomföra en fasadtvätt. Beroende på läget och hur gammal konstruktionen är måste det genomföras mer eller mindre frekvent. Huvudsaken är att det måste göras oavsett om man vill det eller inte. Många, framför allt privatpersoner såsom villaägare, verkar inte riktigt förstå att man måste göra en fasadtvätt då och då. Även om de tvättar bilen en gång i veckan så bryr de sig inte om huset. Företag brukar vara bättre, denna del brukar ingå i underhållsavtal som de flesta har med entreprenörföretag som i sin tur verkligen vet vikten av fasadtvätt för att bibehålla värdet på fastigheten.
Vad är det som gör att man bör tvätta sin fasad då och då? Den mest självklara anledningen är att huset blir skitigt av föroreningar och vanligt smuts. Tänk dig att du lämnar din bil utanför garaget dag och natt i vind och rusk, den kommer garanterat att bli skitig, det är ungefär samma sak med ett hus. Men det finns tyvärr ett par problem som är lite mer allvarliga. Det kan handla om flera olika typer av angrepp och påväxt. Det vanligaste som de flesta har lite av på sina hus är alger, sedan kommer mossa och lavar, och slutligen mögel och hussvamp.
Lavar är egentligen ofarliga för en byggnad, utom för takpannor där rötterna går djup ner. Det kan se lite kaskigt ut med en massa lavar på fasaderna, men det är inte farligt. Lavar är en naturlig indikator på att luften i dess omgivning är väldigt ren då lavar snabbt dör ut när de utsätts för luftföroreningar.
Alger är inte heller så farliga i sig, de uppstår när en yta lider av konstant fukt och inte hinner torka upp, då börjar alger växa och sprida sig på fasaden. Mossa fungerar på samma sätt, det växer där det är fuktigt, svalt och mörkt, helst kring källare, grund och andra ytor av betong som har dålig dränering. Mossa är inte heller så farligt i sig då det bara växer och inte i sig för någon skada. Problemet är att både alger och mossa är något av en ”inkörsport” till allvarligare problem, som mögel och hussvamp. Mögel, svarta prickar och hussvamp är riktigt allvarliga problem på villor som är byggda av trä. Mögel och hussvamp tränger in i träet och ger upphov till bland annat röta.
Det bästa sättet att undvika alla dessa problem, som var för sig kan ge upphov till stora kostnader i renovering och sanering, är preventivt arbete. Ta en dag på våren och en dag på hösten för att ”pyssla om” ditt hus. Dra på dig ett regnställ och regnstövlar, ta en vattenslang, stege, en hink med vatten och 20-30 ml Fulstopp per 10 liter vatten och gör det följande:
– Skölj av hela fasaden med vattenslangen, inte högtryckstvätten, då denna kan göra att vatten tränger in i väggarna och ger upphov till ovanstående problem.
– Häll på Fulstoppsblandningen med en tvättsvamp, av samma typ som man använder till bilen till exempel
– Skrubba ytan med blandningen och skölj slutligen av med vatten.
– Lägg gärna på ett lager Fulstopp i full dosering efteråt, t ex med ryggspruta. Spruta tills det precis börjar rinna och fasaden är skyddad mot påväxt i flera åt framåt.
Är fasaden helt ny eller nymålad så lägg istället på ett lager Tvärstopp. Är fasaden helt ren så spola av med vatten, låt torka och spruta på Fulstopp – hoppa över tvätten.
När det gäller fasadtvätt ska man alltid arbeta av fasaden i sektioner, inte allt på en gång, och skölja av diskmedlet nerifrån och upp för att undvika ränder på fasaden.