Billigare bubblor med egen Soda Streamer
Uttrycket Soda Streamer har blivit generellt samlingsnamn för kolsyremaskiner. Naturligtvis kommer namnet från företaget Soda Stream (numera även känt som Soda Club), som var det första märket på en kolsyremaskin för hemmabruk. Det var en man vid namn Guy Gilbey som redan 1903 tillverkade den första Soda Streamern, då under det lite mer beskrivande namnet «Apparatus for aerating liquids». Apparaten blev omtyckt hos finfolket och kungahuset blev hastigt en av Gilbeys kunder.
Det skulle dröja till 50-talet innan Soda Streamern skulle komma att säljas kommersiellt och inte förrän på 70- och 80-talen kom den verkliga boomen. Plötsligt satt en Soda Streamer längst upp på önskelistan för alla trendmedvetna hushåll. smaksättning sodastream Man gjorde sin egen läsk och piffade till sin vattenkaraff med festlig kolsyra.
Av någon orsak sjönk intresset för kolsyremaskiner på 90-talet och inte förrän nu har personer börjat minnas denna festliga hushållsmaskin. Idag säljs Soda Streamers som aldrig förr och de största märkena på marknaden heter Soda Stream (ännu störst efter mer än 100 år!) och Wassermaxx från Aga.
Båda Soda Stream samt Wassermaxx följer varandra i konkurrensen, de tillverkar liknande maskiner och erbjuder samma tjänster. Man kan nyttja en Aga kolsyrepatron i en Soda Streamer samt en Alco2jet från Sodastream i en Wassermaxx. Fakta är att dessa gaspatroner måste tillverkas efter europeisk standard så alla gaspatroner ska funka i vilken kolsyremaskin som helst.
När det gäller exakt kolsyrepatronerna så har Aga gjort sig ett namn som lite av specialister på kolsyra, det är deras trumfkort i konkurrensen mot Soda Stream som står stark på marknaden med sin gedigna kunskap och (inte att förglömma!) sitt ovärderliga nostalgivärde.
En kolsyrepatron i dagens standardstorlek (de man får med vid nyköp av kolsyremaskiner från bl a Wassermaxx samt Soda Stream) består av 425 gram kolsyra, vilket räcker till ca 50 liter vatten. Gillar man lätt kolsyrat vatten kan det räcka längre och tvärtom.
Vill man ha läsk så kan man handla essenser och tillsätta under processen, det är hur enkelt som helst. Dock är essenserna ganska dyra, somliga märken mer än andra, så handlar man en kolsyremaskin för att producera billig läsk så får man göra ganska mycket läsk innan man lyckas spara in en slant eller två. Håller man sig till kolsyrat vatten (och dricker mycket) så kan vinsten i längden bli relativt rejäl eftersom vårt fina kranvatten är ungefär 1000 gånger billigare än buteljerat vatten från affären.
Soda Stream var ett oberoende företag fram till 1998 då det köptes upp av konkurrerande företaget Soda Club, som har sin bas i Israel. Soda Club lät Soda Stream fortsätta att marknadsföras under samma namn i vissa länder, medan samma produkter går under namnet Soda Club i andra. Man ska dock känna till att det är precis detsamma oavsett det kallas Soda Stream eller Soda Club.
En Soda Streamer är en bra investering också ur miljöperspektiv. Genom att kolsyra sitt eget vatten så bidrar man inte till samtliga miljövådliga transporter av vatten och läsk, plus att man kommer undan en massa onödigt avfall. En Soda Streamer är, med andra ord, bra för både miljö och plånbok!